<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><rss version="2.0"
	xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/"
	xmlns:wfw="http://wellformedweb.org/CommentAPI/"
	xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"
	xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom"
	xmlns:sy="http://purl.org/rss/1.0/modules/syndication/"
	xmlns:slash="http://purl.org/rss/1.0/modules/slash/"
	>

<channel>
	<title>iş sözleşmesi yapma zorunluluğu &#8211; Kamu İşçileri</title>
	<atom:link href="https://kamuiscileri.net/haberleri/is-sozlesmesi-yapma-zorunlulugu/feed/" rel="self" type="application/rss+xml" />
	<link>https://kamuiscileri.net</link>
	<description>Kamu İşçileri</description>
	<lastBuildDate>Fri, 14 Dec 2018 12:56:28 +0000</lastBuildDate>
	<language>tr</language>
	<sy:updatePeriod>
	hourly	</sy:updatePeriod>
	<sy:updateFrequency>
	1	</sy:updateFrequency>
	<generator>https://wordpress.org/?v=7.1.4</generator>

<image>
	<url>https://kamuiscileri.net/wp-content/uploads/2025/12/Favicon.png</url>
	<title>iş sözleşmesi yapma zorunluluğu &#8211; Kamu İşçileri</title>
	<link>https://kamuiscileri.net</link>
	<width>32</width>
	<height>32</height>
</image> 
	<item>
		<title>Kamu İşvereninin İş Sözleşmesi Yapma Zorunluluğu Var mı?</title>
		<link>https://kamuiscileri.net/kamu-isvereninin-is-sozlesmesi-yapma-zorunlulugu-var-mi/</link>
					<comments>https://kamuiscileri.net/kamu-isvereninin-is-sozlesmesi-yapma-zorunlulugu-var-mi/#respond</comments>
		
		<dc:creator><![CDATA[Kamu İşçileri Yazar]]></dc:creator>
		<pubDate>Fri, 14 Dec 2018 12:56:28 +0000</pubDate>
				<category><![CDATA[Kamu İşçi]]></category>
		<category><![CDATA[4/D İşçiler]]></category>
		<category><![CDATA[Genel]]></category>
		<category><![CDATA[iş sözleşmesi yapma zorunluluğu]]></category>
		<category><![CDATA[kamu işvereni iş sözleşmesi yapmalı mı]]></category>
		<guid isPermaLink="false">https://kamutech.net/kamu-isvereninin-is-sozlesmesi-yapma-zorunlulugu-var-mi/</guid>

					<description><![CDATA[İş sözleşmesi imzalamayan idarelere para cezası uygulanır mı?]]></description>
										<content:encoded><![CDATA[<p>696 sayılı KHK ile düzenlenen taşerondan kadroya geçiş kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında ya da belediye şirketlerinde istihdam edilen işçiler için belirsiz süreli iş sözleşmesi imzalanması gerektiğini daha önce sitemizde duyurmuştuk. Öncelikle ifade etmemiz gereken ilk husus gerek kamu gerekse özelde istihdam edilecek tüm işçilerin iş sözleşmesi ile çalıştırılması gerektiğidir.</p>
<p>İşçi ile işveren arasında imzalanan iş sözleşmesi büyük önem taşır. Çünkü 4857 sayılı İş Kanununda ya da toplu iş sözleşmesinde  düzenlenmeyen birçok konu iş sözleşmesi ile düzenlenebilir. Böylelikle iş sözleşmesi birçok konuda yol gösterici olmaktadır.</p>
<p><strong>Peki belirsiz süreli iş sözleşmesi nedir?</strong></p>
<p>Belirsiz süreli iş sözleşmesi; İş sözleşmesinin hangi tarihte sona ereceği belirtilmeyen işler için işçi ile işveren arasında imzalanan iş sözleşmesidir. Yani burada asli unsur; belirsiz süreli iş sözleşmesi imzalayan işçinin iş yerinde hangi tarihe kadar çalışacağı belli değildir. 4857 sayılı İş kanunun 11. Maddesinde düzenlenen belirsiz süreli iş sözleşmeleri iş ilişkisinin bir süreye bağlı olarak yapılmadığı durumlarda imzalanır. Kadroya geçen işçiler de bu kapsamda değerlendirilir.</p>
<p><strong>Kamu işvereni iş sözleşmesi imzalamak zorunda mıdır?</strong></p>
<p>4857 sayılı İş Kanunun 8 nci maddesine göre,</p>
<blockquote>
<p>Madde 8 – İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi değildir.<br />
Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Bu belgeler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır. Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak<br />
zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. Süresi bir ayı geçmeyen belirli süreli iş sözleşmelerinde bu fıkra hükmü uygulanmaz. İş sözleşmesi iki aylık süre dolmadan sona ermiş ise, bu bilgilerin en geç sona erme tarihinde işçiye yazılı olarak<br />
verilmesi zorunludur.</p>
</blockquote>
<p>Görüldüğü üzere iş süresinin bir ay ile bir yıl arasında olması durumunda işveren işçiye en geç iki ay içerisinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücret varsa ücret eklentisi niteliğindeki ödemelerini, ücret ödeme dönemlerini vb. birçok durumu ekleyerek yazılı bir belge vermek durumundadır.</p>
<p>Aynı şekilde kamu işverenleri de iş sürelerinin bir yıl ve daha fazla olacağı varsayılarak, işçilerle yazılı iş sözleşmesi yapmak zorundadır.</p>
<p>İş sözleşmesi imzalamayan idarelere para cezası uygulanır mı?</p>
<p>Üzerinde durmamız gereken bir diğer husus ise; belirsiz süreli iş sözleşmesinin yazılı olabileceği gibi yazılı olmayan şekilde de yapılabileceğidir. Yukarıda belirttiğimiz üzere süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Kadroya geçen işçiler için de tüm kurumların belirsiz süreli iş sözleşmesi düzenlemesi gerekiyordu.</p>
<p>Yazılı olan iş sözleşmelerinin ise hem işçi hem işveren(idare) tarafında imzalanması gerekir. İmzalanmadığı takdirde bu sözleşme geçersiz olacaktır.</p>
<p>4857 sayılı İş kanunun 99. Maddesine göre;  yukarıda bahsettiğimiz yazılı belgeyi vermeyen işveren hakkında, (idareler için de) bu durumdaki her işçi için 107 Lira (01.01.2011 tarihi itibariyle) idari para cezası uygulanacaktır.</p>
]]></content:encoded>
					
					<wfw:commentRss>https://kamuiscileri.net/kamu-isvereninin-is-sozlesmesi-yapma-zorunlulugu-var-mi/feed/</wfw:commentRss>
			<slash:comments>0</slash:comments>
		
		
		<enclosure url="https://kamuiscileri.net/wp-content/uploads/2025/12/10458-0.jpg" length="45902" type="image/jpeg" />	</item>
	</channel>
</rss>
