Hak İş Başkanlar Kurulu, bir dizi karar alarak kamuoyu ile paylaştı. Hak İş’in duyurduğu talepler arasında, taşerondan kadroya geçen işçilerin önemli beklentilerinden oluşan tayin, terfi ve nakil hakları da var.
Hak İş, geçici işçilerin çalışma süreleri ile ilgili sorun yaşandığına da dikkat çekerek bu alanlarda adım atılmasını istedi.
Taşerondan kadroya geçen taşeron işçilerle ilgili olarak ciddi sorunlar yaşandığını belirten Hak İş, bu hususları ve çözüm önerilerini şu şekilde özetledi;
- Kadroya geçen taşeron işçilerin uyum sorunları ile ilgili olarak, gerekli uyum eğitimleri verilmelidir.
- Bu çalışanlara, nakil, tayin ve gerekli şartları sağlarlarsa terfi imkânları getirilmelidir.
- Sendikalı oldukları halde toplu iş sözleşmesi yapılmayan çalışanlara TİS yapma hakları getirilmelidir.
- Kadroya geçen taşeron işçilerle ilgili olarak özel bir çerçeve sözleşme yapılmalıdır.
- KİT’lerde çalışanlar başta olmak üzere, kapsam dışı kalan taşeron işçilerin tamamı için, Bakanlık ile ortak çalışma yapılarak kadro imkânı verilmelidir.
Hak İş Başkanlar Kurulu, 696 Sayılı KHK ile çalışma süreleri uzatılan geçici ve mevsimlik işçilerin süre uzatımlarında sahada sorunlar yaşandığını duyurdu.
Hak İş’in konu ile ilgili açıklaması şöyle;
“696 Sayılı KHK ile Taşeron işçilerimizin kadroya geçirilmesi ile beraber, geçici ve mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin 5 ay 29 günden 9 ay 29 güne uzatılmasından dolayı Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize her zaman teşekkürlerimizi sunduk.
Her yerde bu büyük reformu anlattık. Ancak, geçici ve mevsimlik işçilerin Kanun’da yazıldığı şekilde 9 Ay 29 gün çalıştırılmasında zorluklarla karşılaşılmaktadır. Daha önce sadece kampanya döneminde çalıştırılan Çay-Kur işçilerinin, en az 180 gün çalıştırılması için ilgili Kurumla protokol imzalanmıştır.
HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, söz konusu protokole sadık kalınmasını önemle vurgular.
HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan geçici ve mevsimlik işçilerin, yasada belirtildiği üzere 9 ay 29 gün çalıştırılması uygulamasında aksaklıklarla karşılaşıldığını belirtir, yasanın gereği olarak geçici ve mevsimlik işlerde çalışan Orman Genel Müdürlüğü personelinin 9 ay 29 gün çalıştırılmasının altını çizer.
HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, 696 Sayılı KHK ile çalışma süreleri uzatılan geçici ve mevsimlik işçilerin süre uzatımlarının KHK’da belirtilen şekilde genişletilerek gerçekleştirilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı vize işlemlerinin bir an evvel tamamlanmasını önemle talep eder.
HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, geçici ve mevsimlik işçilerin iş akitleri askıda olduğu zamanlarda, Sosyal Güvenlik primlerinin işsizlik sigortası Fonundan karşılanmasını talep eder.”






