Yükleniyor...

Kadroya Geçen Taşeron İşçi, Emekliliği Geldiği Halde Çalıştırılabilir mi?

Emekliliğe hak kazanan 696 sayılı KHK kapsamındaki sürekli işçi, ihtiyaç duyulması halinde çalıştırılmaya devam edilebilir mi? Emekliliği gelen işçinin emekli edilmesi zorunlu mudur?
12490-0.jpg

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya geçen taşeron işçilerin istihdam süresinin, emekliliğe hak kazanma tarihleriyle sınırlı olduğu bilinmektedir. İşçilerin kadroya geçirilmesini düzenleyen 1 Ocak 2018 tarihli Tebliğde bu husus açıkça belirtilmiş, kadroya geçirilen işçilerin emeklilikleri dolduğu tarih itibariyle kurumlarıyla ilişikleri kesilerek emekliye sevk edilecekleri düzenlenmiştir.

Ancak yine de zaman zaman tereddüt yaşanabilmekte, çalışmasına ihtiyaç duyulan personelin emekliye sevkinin geciktirilebilmesinin mümkün olup olmadığı Bakanlığa sorulmaktadır.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü, Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’ne verdiği cevapta bu hususu açıklığa kavuşturmuştur.

Bakanlığın yazısında özetle; 1 Ocak 2018 tarihli Tebliğin “İşçi statüsüne geçirilme” başlıklı 41. maddesinin ikinci fıkrasında; “Bu şekilde işçi statüsüne geçirilenlerin istihdam süresi hiçbir şekilde emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığını kazanma tarihini geçemez.” hükmü hatırlatılarak emekliliği dolan 696 KHK kapsamındaki sürekli işçilerin emekli edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

 

İşe o yazı:

T.C.

AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI

Çalışma Genel Müdürlüğü

Sayı: 58186755-010.99(010.99)-E. 1976838

Konu: Sürekli İşçi Kadrolarına Geçirilen İşçilerin

Emeklilik Durumu Hk.

 

DİCLE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE

(Personel Daire Başkanlığı)

DİYARBAKIR

 

İlgi: 31.07.2019 tarihli ve 38948411-622.02-16130 sayılı yazınız.

696 sayılı KHK uyarınca sürekli işçi kadrosuna geçirilen Üniversiteniz personellerinden emekliye ayrılacakların olduğu, kurumunuzca çalışmasına ihtiyaç duyulan teknik ve benzeri personelin emekliliğe sevk işlemlerinin uzatılması imkanının olup olmadığı konusundaki yazınız incelenmiştir.

Bilindiği gibi, 696 sayılı KHK’nın 127.maddesiyle 375 sayılı KHK’ye eklenen geçici 25. Maddesi hükmüne dayanılarak hazırlanan “Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı Sözleşmeleri Kapsamında Çalıştırılmakta Olan İşçilerin Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Mahalli İdare Şirketlerinde İşçi Statüsüne Geçirilmesine İlişkin 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23 Ve Geçici 24 Üncü Maddelerinin Uygulanmasına Dair Usul Ve Esaslar” ilişkin Tebliğ, 01.01.2018 tarihli ve 30288 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Tebliğde;

Kurumlar ve hizmet alım sözleşmesi itibariyle, hak sahipliği açısından kapsam, sürekli işçi kadrosuna geçirilme süreci, tespit komisyonu, inceleme kriterleri, ilan, tespit komisyonu kararına itiraz ve süresi, sınava girmeye hak kazananların belirlenmesi, sınavlara ilişkin hususlar, işçi kadrosuna geçirilme ve benzeri hususlar düzenlenmiş olup,

Tebliğin “İşçi statüsüne geçirilme” başlıklı 41. maddesinin ikinci fıkrasında; “Bu şekilde işçi statüsüne geçirilenlerin istihdam süresi hiçbir şekilde emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığını kazanma tarihini geçemez.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu çerçevede, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca işlemler yürütülmektedir.

Bilgilerinizi rica ederim.

 

Nurcan ÖNDER

Bakan a.

Genel Müdür