Yükleniyor...

Kıdem Tazminatı Hesabında Hangi Ödemeler Dikkate Alınır? İlave Tediye, Kıdem Tazminatı Hesabına Dahil Edilir mi?

İlave tediye, ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mı?
11631-0.jpg

Kıdem tazminatı işçilerin en önemli haklarından biridir. Kıdem tazminatı hesabının nasıl yapılacağı da önem arz etmektedir. Zira işçilere maaş dışında çocuk yardımı, yemek yardımı, ikramiye ve ilave tediye gibi pek çok ödeme yapılmaktadır. Bu ödemelerin kıdem hesabında dikkate alınıp alınmaması, işçinin eline geçecek olan kıdem tazminatını doğrudan etkileyecek önemli bir husustur.

Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin brüt ücretidir. Kıdem tazminatı, işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil, sigorta primi, vergi sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen brüt ücret göz önünde tutularak hesaplanır.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin 2017/8420 Esas ve 2017/12656 sayılı Kararında, ilave tediye başta olmak üzere hangi ödemelerin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınacağı açıkça belirtilmiştir.

Kıdem tazminatına esas alınacak olan ücretin tespitinde, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 32. maddesinde sözü edilen asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatler göz önünde tutulur.

HANGİ ÖDEMELER KIDEM TAZMİNATI HESABINA DAHİLDİR?

Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır. İşçiye sağlanan özel sağlık sigortası yardımı ya da hayat sigortası pirim ödemeleri de para ile ölçülebilen menfaatler kavramına dahil olup, tazminata esas ücrete eklenmelidir.

İLAVE TEDİYE KIDEM TAZMİNATI HESABINA DAHİL EDİLİR Mİ?

İlave tediye ücreti, 6772 sayılı Kanun kapsamındaki iş yerlerinde çalışan işçilere verilen bir ücrettir. Bu iş yerlerinde çalışan işçilerin kıdem tazminatı hesabında, ilave tediye ücretinin de dikkate alınması gerekir.

İlgili Yargıtay kararına ulaşmak için tıklayınız