Sürekli işçi kadrosuna geçecek hak sahiplerini belirlemek amacıyla taşeron işçi çalıştıran kamu kurumları ile belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birlikleri bünyesinde oluşturulan Tespit Komisyonlarına, başvuruları inceleme ve hak sahipleri listesinin ilanı için verilen süre doluyor.
696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) uygulama usul ve esaslarını belirleyen 1 Ocak 2018 tarihli Tebliğ’de, tavsiye niteliğinde olmakla beraber, Tespit Komisyonlarına inceleme ve hak sahiplerinin listesini açıklamak için 40 günlük süre verilmişti. Bu süre 20 Şubat’ta doluyor. Birçok kurumda sınava gireceklerin listesi açıklandı. Bazı kurumlar sınavları da yaptı. Ancak hala hak sahiplerine ilişkin listeyi açıklamayan kurumlar var.
İŞLEMLERİ TAMAMLAYAMAYAN KURUMLAR NE YAPACAK?
Başvuru inceleme işlemlerini yetiştiremeyen ve bu nedenle listeleri açıklayamayan Tespit Komisyonlarının, tavsiye niteliğinde olduğu için 20 Şubat tarihini dikkate almadan çalışmalarını sürdürme imkanı var. Ancak bu sürenin çok fazla uzatılmadan sonuçlandırılması gerekmektedir. Çünkü taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçirilme işleminin en geç 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle tamamlanması gerekmektedir. Tespit Komisyonlarının hak sahipliğine ilişkin listeyi geciktirmesi, diğer işlemler için tanınan sürelerin daralmasına yol açacaktır.
Sınava gireceklerin listesinin açıklamasının ardından, başvurusu reddedilen işçiler itirazda bulunabiliyor. 3 gün içerisinde yapılacak itirazlar, 7 gün içinde sonuçlandırılarak sınava gireceklerin kesin listesi ilan edilecek.
ŞU ANA KADAR KAÇ İŞÇİ HAK SAHİBİ OLARAK İLAN EDİLDİ
Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından yapılan açıklamaya göre şu ana kadar sürekli işçi kadro sınavına girmeye hak kazanan kişi sayısı 715 bini aştı. Bu rakamın 900 bin kişiyi bulması bekleniyor. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre belediye, il özel idaresi ve mahalli idare birliklerinde, belediye şirketlerine geçebilecek yeterliliklere sahip 385 bin işçi bulunuyor.






