Yükleniyor...

İşte KDK’nın ‘Maaş Promosyonları Güncellensin’ Kararı!

Maaş promosyon sözleşmelerinin ekonomik gelişmelere bağlı olarak yenilenmesi için yapılan başvuruları inceleyen KDK, milyonlarca çalışanı sevindiren önemli bir karar verdi.
para-iyiy.jpg

Enflasyondaki yüksek artışa bağlı olarak işçi ve  memur maaşları da önemli ölçüde arttı.

Yeni banka maaş promosyonları da bu artışlara göre yapılmaya başlandı. Böylece sürekli işçileri de yakından ilgilendiren banka maaş promosyonları, yeni dönemde 30- 40 bin TL rakamlarına ulaştı.   

Bu kapsamda Emniyet Genel Müdürlüğü, yenilediği maaş promosyonuyla polislerin 27 bin TL maaş promosyonu almasını sağladı.

Dolayısıyla yeni promosyon anlaşmaları 40 bin TL rakamlarına ulaşırken geçen yıl yapılan promosyon anlaşmaları pek çok kurumda 10 bin TL’nin ile çok altında.

Bu durum, banka maaş promosyonları arasında önemli bir adaletsizliğe yol açtı.

Çalışanlar da soluğu Kamu Denetçiliği Kurumu’nda ( KDK) almaya başladı.

Birçok kurum çalışanı, 3 yıllığına imzalanan ve süresi devam eden maaş promosyon sözleşmelerinin, enflasyon ve ekonomik gelişmeler nedeniyle yenilenmesi için KDK’ye başvurdu.

KDK’ya yapılan başvuruda, özetle; “Kurumlar ile Banka arasında banka promosyonu sözleşmesi imzalandığı, sözleşme tarihinden sonra ortaya çıkan yüksek enflasyon oranına binaen kamu çalışanlarının ücretlerinde 2022 yılında yaklaşık % 70’e varan artışların yaşandığı, kamu çalışanları ücretlerine yapılan artışla birlikte, kurumlar tarafından bankaya gönderilen aylık nakit miktarının da ciddi manada arttığı ancak kamu personelinin peşin olarak almış oldukları banka promosyonu miktarının oldukça düşük kaldığı ifade edilerek, banka promosyonu sözleşmelerinin güncel ekonomik koşullara uygun hale getirilmesi ve böylece ekonomik kayıplarının telafi edilmesi” talep edildi.

Bu başvuruyu inceleyen KDK, milyonlarca çalışanı sevindiren bir karar verdi.

KDK’nın kararında; “Tüm dosya kapsamında Kurumumuzca yapılan değerlendirmede, kamu kurumu çalışanlarının banka promosyon ödemelerinin güncellenmesi talepleri karşısında ekonomik gelişmeler, piyasa fiyatlarındaki artış ve bunlara bağlı olarak promosyon ödemeleri ile ilgili sözleşme yeniliğine giden kamu kurumlarının da uygulamaları dikkate alınarak, Kurumların özellikle 2022 yılı öncesi sözleşme miktarları ile son dönemlerde yapılan promosyon sözleşmesi miktarlarının, ‘yenileme’ hukuki kurumu ile yenilenmesinin mümkün olduğu değerlendirilmiş olup, bu taleplerinin idare tarafından yeniden ele alınması gerektiği kanaatine varılmıştır.” denildi.

Başvuruyla ilgili olarak Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, “banka promosyonu sözleşmesinin güncel ekonomik şartlara uygun hale getirilmesi için yeni bir işlem tesis edilmesi hususunda tavsiyesinde bulunulmasına” karar verildi.

İşte KDK’nın O Kararı!   

PDF: İndir